Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Banan

vips litt sunnere

Digg på farten, på busstoppet, på jobb, på skolen, i barnehagen, på vei hjem, før trening, under trening, etter trening, som dessert, før du legger deg, når du våkner midt på natta og føler deg litt bråsulten, på fotballkampen, på skogstur eller på kino.

Er banan sunt?

Bananer er en kilde til kostfiber. Jo grønnere den er, desto mer kostfiber inneholder den. Jo gulere de er, desto mer søtsmak. Bananen er også en flott kilde til kalium og vitamin B6.    

Modne og brune bananer?

Modne bananer er den perfekte ingrendiensen til masse digg. Alt fra bananbrød, bananvafler og ikke minst smoothies.

Banan som mellommåltid

  1. Banan inneholder næringsstoffer som bidrar til å redusere trøtthet og slitenhet, slik at du får mer energi!
  2. Banan inneholder både folat og vitamin B6 som bidrar til å redusere trøtthet og bidrar til normal psykologisk funksjon.
  3. Perfekt som et energipåfyll når du er på farten!
  4. Banan inneholder mange sunne næringsstoffer, blant annet folat og vitamin B6 som er viktig for immunforsvaret.
  5. Bananen er søt og god, og smaker godt alene eller sammen med annen mat!

Gjør som Martin Ødegaard

Bananen har lenge hatt en fast plass i treningsbagen, og det er ikke uten grunn. Frukten er en ferdig innpakket matpakke som holder seg godt i romtemperatur. Den smaker digg og er enkel å spise. Samtidig har bananen en riktig sammensetning av næringsstoffer, som kommer til god nytte– både før, under og etter trening.

Her finner du det du lurer på

Det er mye å si om bananen, selv om den er et sjeldent samtaleemne.  For bananen blir ofte spist når alt annet skjer, som en liten livredder – når magen rumler. Så går dagen videre. Men bananen fortjener mer oppmerksomhet enn det.  

Ser vi på statistikken så spiser voksne mellom 18 og 45 år mest banan. Denne gruppen er kanskje aller mest på farten. Men bananer følger oss helt fra starten, og til slutten av livet. Den er noe av det første vi får smake på av fast føde, som babyer. Den er også noe av det siste vi spiser, som eldre mennesker.  

Ja. Bananene er ikke modne når de kommer til Norge. Vi har derfor laget et eget bananmodneri. Der jobber det tolv personer, og syv av disse er bananmodnere. Bananmodning må overvåkes nøye, og vi har derfor en bananmodner på jobb 365 dager i året.    

Bananen kategoriseres ofte som en frukt, men botanisk sett så er den egentlig et bær.