Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Smart mat og drikke før trening

For å få best utbytte av treningsøkten, bør kroppen være mest mulig forberedt. Fulle energilagre og nok væske legger til rette for en god økt!

Smart mat og drikke før trening

Det er stor forskjell på treningsøkter når det kommer til hvordan man bør spise i forkant. En løpeøkt stiller for eksempel større krav til en tom magesekk enn en styrkeøkt hvor magen oftere holdes i ro.

Det er også forskjell på oss mennesker på hva og hvor mye vi tåler å spise og drikke før en hard økt. Du bør derfor prøve deg frem til å finne ut av hva som fungerer best for deg. 

Vi har likevel noen tips til hva som kan være lurt å tenke på før hver treningsøkt, for å få best utbytte og glede av den. Å starte økten med hold eller oppleve å gå "tom" halvveis blir det lite treningsglede av. 

Våre tips: 

  • Spis et godt måltid to timer før økten, eller et mindre måltid en time før. 
  • Et måltid før trening bør inneholde mest karbohydrat og protein og mindre fett. 
  • Drikk jevnt gjennom dagen, og nesten helt frem til treningsøkten for å starte økten i væskebalanse. 

Mat med mye karbohydrat, protein og lite fett kan være brødmåltider med proteinrikt pålegg, korn/frokostblanding med melk/yoghurt/frukt/bær eller et middagsmåltid med en god andel pasta, ris eller potet. 

Mer om matvarevalg før trening kan du lese her. 

Rekker du ikke å spise et måltid i god tid før trening kan det være lurt å spise en frukt, en yoghurt eller drikke en smoothie 30-60 minutter før trening, for å sikre et lite påfyll.