Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Smart mat og drikke under trening

Under trening taper vi væske og salter gjennom svette og pust og vi tapper glykogenlagrene i musklene våre. Men trenger vi påfyll mens vi trener, eller kan vi vente til etter treningsøkten?

Smart mat og drikke under trening

Først og fremst er det viktig å legge til rette for en god treningsøkt ved å spise og drikke riktig i forkant. Les mer om det her. 

Væskepåfyll er første pri

Spiser og drikker du tilstrekkelig i timene før trening, kan du trene en stund uten å ha behov for noe ekstra, men det er væskebehovet som melder seg først. Varer treningsøkten under en time er vann den beste tørstedrikken. For å unngå å måtte drikke så mye på en gang vil ca 2 dl. hvert kvarter være en god drikkeregel. 

Salter og karbohydrater

Trener du lenger eller under veldig varme omgivelser bør drikken også inneholde salter, siden du taper salter når du svetter. Små påfyll av karbohydrater kan også være gunstig under lengre økter enn 1 time, da kroppen bruker mye karbohydrat under hard trening og kan ha behov for litt energipåfyll for å ikke gå helt tom. Sportsdrikker er spesialtilpasset både væske, salt og karbohydratbehov til lange og harde økter. 

Dersom du vil lage en energidrikk selv, kan du blande like deler juice og vann og ha med deg på en flaske. Du kan også tilsette en liten klype salt, om du ønsker det.

Skal du på langtur eller holde på i mer enn tre timer kan det være lurt med påfyll av mat også. Det kan for eksempel være: