Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Smart mat og drikke etter trening

Restitusjon er den den prosessen som foregår i kroppen når den henter seg inn igjen etter en treningsøkt. Og hvor fort restitusjonsprosessen går, kan du være med å påvirke!

Smart mat og drikke etter trening

Under hard trening taper du væske og du forbrenner mye karbohydrater. Økt bruk av musklene vil også føre til et større behov for protein.

Væskepåfyll

Det første vi ofte kjenner på etter en treningsøkt er at vi er tørste. Da er det bare å drikke i vei for å refylle væskelagrene i kroppen. 

Er du usikker på hvor mye væske du har tapt under en treningsøkt kan du ta en enkel væsketest. Den går ut på å veie deg før og etter treningsøkten, uten svette klær. Du må trekke fra det du har drukket under økten for å få et riktig tall på hvor mye du har tapt underveis. 

Karbohydrater

Vi har ikke store karbohydratlagre i kroppen, men de lagres som glykogen i muskler og lever. Disse lagrene tømmes raskt om du trener på høy intensitet, og når det er lite glykogen igjen merker du det på energinivået ditt. 

Etter en treningsøkt kan det derfor være lurt å spise eller drikke noe karbohydratrikt. Da refyller du glykogenlagrene og du får energien raskere tilbake. 

Protein

Under trening slites muskelfibre, og musklene brytes litt ned før de bygges opp igjen etter treningsøkten. Det er derfor lurt å fylle på med noe proteinholdig mat eller drikke etter trening slik at man legger til rette for denne oppbyggingsprosessen. 

Her er noen tips som gir deg væske, protein og karbohydrat:

  • Smoothiebowl med yoghurt
  • Banan, yoghurt og vann
  • Restitusjonsdrikk og mango
  • Smoothie og brødskive med ost/skinke
  • Kyllingwrap, et eple og vann
  • Melk, knekkebrød og makrell i tomat