Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Derfor er tomat sunt

Tomat er en skikkelig favoritt for oss nordmenn. Det er bra, for tomaten er virkelig en supergrønnsak! I tillegg til å være allsidig og god, så er tomat også kalorifattig og rik på viktige næringsstoffer.

Derfor er tomat sunt

Hvis du har spurt deg selv: «Er tomat sunt?», er svaret definitivt, ja!

Derfor er det lurt for både voksne og barn å inkludere den i kostholdet. Tomat kan brukes i mange forskjellige oppskrifter, i tillegg til at den også er en fantastisk kilde til kalium, vitamin C, kostfiber og lykopen.

Men hvorfor er dette næringsstoffer du trenger? Les videre, så lærer du kanskje noe nytt om hva tomat inneholder!

Viktigheten av vitamin C

Vitamin C, som er vannløselig og ikke lagres i kroppen, krever jevnlig påfyll gjennom kostholdet vårt. Dette vitaminet er viktig for flere livsviktige funksjoner i kroppen, inkludert støtte til immunforsvaret, kollagendannelse og som en antioksidant.

Å inkludere tomat i daglige måltider, som for eksempel på brødskiva, kan også fremme opptaket av jern fra andre matvarer. Videre er vitamin C nødvendig for normal energiomsetning og kan bidra til å redusere følelsen av tretthet og utmattelse.

Kaliums rolle i kroppen

Kalium er et livsviktig mineral som finnes i alle kroppens celler. Det spiller en viktig rolle i reguleringen av blodtrykk, muskelfunksjon og nervesystemet. Et høyt inntak av kalium kan bidra til å redusere blodvolumet ved å øke utskillelsen av natrium gjennom nyrene, noe som kan ha en gunstig effekt på blodtrykket.

Derfor trenger du lykopen

Lyko-hva for noe? Lykopen er et plantestoff kjent for sine antioksidante egenskaper. Det blir forsket på for sine mulige beskyttende effekter i kroppen. Tomater er en rik kilde til lykopen. Faktisk blir plantestoffet tatt opp mer effektivt i kroppen når tomatene varmebehandles og kombineres med litt olje. Du kan derfor med god samvittighet tilsette litt olivenolje neste gang du lager tomatsuppe eller -saus!

En god kilde til kostfiber

I Norge spiser mange for lite kostfiber, og det anbefales derfor å øke inntaket. Tomater, som mange andre frukter og grønnsaker, er rike på kostfiber. Å spise mer tomat kan være en viktig kostholdsendring for bedre helse.

Tomaten er ikke bare en smakfull og næringsrik grønnsak, men også et smart valg for alle som ønsker å spise litt sunnere. Den kan nytes på utallige måter, enten rå, kokt, og kan inkluderes i et mangfold av retter. Tomaten bidrar positivt til vårt daglige ernæringsinntak.