Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Slik oppbevarer du tomat

Tomat er kjent for sin allsidighet og rike smak. Det er altså ikke rart at det er en av de mest populære grønnsakene vi har! Visste du at riktig oppbevaring og bruk avhenger av hvor moden tomaten er? Dette er nemlig avgjørende for å maksimere både smaken og levetiden til tomaten.

Slik oppbevarer du tomat

I denne artikkelen vil vi gi deg en innføring i hvordan du best oppbevarer og bruker tomater, slik at du kan unngå matsvinn.

Det er både smart, godt og bærekraftig!

Slik oppbevarer du tomat riktig 

Tomater skal oppbevares ved romtemperatur! De bør aldri oppbevares i kjøleskapet. Grunnen er at de mister den gode smaken og at teksturen i tomaten blir ødelagt. Tomater trives ikke når temperaturen blir under åtte grader.

For å bevare smaken og teksturen, bør tomater derfor oppbevares ved romtemperatur til de er helt modne. Ønsker du at de skal modnes kjapt, kan du plassere dem i direkte sollys, men pass på slik at de ikke blir for modne.

For en mer kontrollert modning, kan du oppbevare dem borte fra sollyset.

Om tomaten er perfekt modnet, kan den faktisk fryses om du ikke vil bruke den med en gang. Tomater tåler godt en runde i fryseren, men bør da brukes i tomatsaus, tomatsuppe eller i en gryterett etterpå.

Men om tomaten ikke skal fryses, så husk: Alltid romtemperatur!

Bruksmetoder basert på modenhet

Lett moden tomat

Ideelle for salater eller som tilbehør. Skiver av lett modne tomater er fantastiske for å legge til en frisk, saftig komponent til ethvert måltid. Fastheten gir også god tekstur til retten.

Slik kjenner du igjen en lett moden tomat:

  • Farge: En lett moden tomat er oftest ikke helt rød. Den kan ha en dyp rosa farge eller oransje toner, spesielt rundt stilkfestet.
  • Fasthet: Disse tomatene er fastere ved berøring. Når du klemmer forsiktig på dem, vil de gi litt etter, men de føles stive og har ikke begynt å mykne vesentlig.

Fullt moden tomat

Nå er tomaten på sitt beste! Den er fantastisk på både smak og aroma. Spis dem rå, som de er, eller bruk dem i varme retter som pastasauser, gryteretter eller som base i en hjemmelaget tomatsuppe.

Slik kjenner du igjen en fullt moden tomat: 

  • Farge: En helt moden tomat har en jevn, levende rød farge uten grønne flekker.
  • Fasthet: Den er fast, men gir etter for mildt trykk og føles saftig. Skallet er glatt og uten rynker.

Meget modne tomater

Ikke kast disse! Veldig modne tomater kan for eksempel brukes i tomatsalsa eller bruschetta, eller de kan kokes ned til en rik, tykk saus. Denne sausen kan også fryses og brukes senere.

Slik kjenner du igjen en meget moden tomat:

  • Farge: Meget modne tomater har en dyp farge og kan vise tegn til mørke flekker.
  • Fasthet: De er ofte myke eller til og med litt slappe å ta på. De kan føles svampete eller ha synlige rynker og er lett å klemme.

Bærekraftige tips for å redusere matsvinn

  • Planlegg innkjøpene dine: Kjøp kun det du trenger, og vurder å bruke hele tomater i ulike retter for å minimere avfall.
  • Konservering: Lær deg teknikker for å konservere tomater.
  • Kreativ bruk: Bruk alle deler av tomaten, inkludert skinn og frø, i diverse retter for å utnytte næringsstoffene og redusere avfall.

Ved å følge disse tipsene kan du ikke bare forbedre holdbarheten og smaken av tomatene, men også ta skritt mot en mer bærekraftig og ansvarlig måte å håndtere mat på.