Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Gode grunner til å spise avokado hver dag

Liker du avokado? Da bør du lese dette.

Gode grunner til å spise avokado hver dag

Med sin nydelige, milde og nøtteaktige smak er avokadoen blitt manges favoritt. Den er superanvendelig, og brukes som pålegg, i kalde supper, salater, guacamole, smoothies og så mye mer.

Sjekk ut spennende avokado-oppskrifter her! 

I takt med at avokadoen bare blir mer og mer populær, øker også interessen for fruktens sunnhet. Derfor har vi snakket med BAMAs ernæringsfysiolog, Lise Marie Brandstadmoen, om nettopp det.

Vi spør ernærings-Lise

Aller først: Er avokado en frukt, grønnsak eller et bær?
Avokado vokser på trær og er egentlig en frukt. Men siden den verken er søt eller inneholder fruktsyre brukes den ofte som en grønnsak.

Inneholder avokado mye fett?
Avokado har et høyt innhold av det sunne fettet, som også kalles umettet fett. Å bytte ut mettet fett med umettet fett kan senke kolesterolet, noe som er veldig bra for oss. En for høy kolesterolkonsentrasjon øker nemlig risikoen for hjertesykdom.

Hvilke næringsstoffer finnes i avokado?
I tillegg til de sunne fettsyrene inneholder avokado næringsstoffene folat, kalium, vitamin E, vitamin B6, kobber og kostfiber. Alle disse næringsstoffene har ulike oppgaver i kroppen vår.

Folat og vitamin B6 er viktige. De gir oss energi ved å redusere tretthet og utmattelse. I tillegg støtter de immunforsvaret, som kan være ekstra bra nå i vinterhalvåret. Avokado inneholder også vitamin E, som er en antioksidant i kroppen vår og reduserer oksidativt stress.

I tillegg til alle disse vitaminene gir avokado deg mineralet kalium. Dette er et livsviktig mineral, som bidrar til normal muskelfunksjon og normalt blodtrykk.

Kan man spise for mye avokado?
Spørsmålet er vel heller, kan du få nok? Avokado inngår som en del av “5 om dagen”, og en gjennomsnittlig avokado bidrar med over én porsjon. Så om du bruker den som pålegg eller i smoothien din, til frokost for eksempel, har du allerede unnagjort mer enn én av “5 om dagen”.

Bærekraftig avokadoproduksjon

Det er jevnlig oppmerksomhet rundt avokado fra Chile, fordi produksjonen kan påvirke lokalbefolkningens tilgang til vann. Her kan du lese mer om hvordan BAMA jobber med bærekraftig avokadoproduksjon.