Bama

Smart mat og drikke etter trening

Vi kaller det å restituere kroppen, den oppbyggende prosessen som skjer i etterkant av treningen.

Den er imidlertid ikke noe som skjer automatisk, den krever at du tenker litt på hva slags mat og drikke du får i deg etter treningen.

Det du spiser og drikker da, vil nemlig kunne påvirke hvor mye du kan yte i neste treningsøkt – spesielt dersom denne kommer om kort tid, i morgen, for eksempel. 

Gi tilbake det du har brukt

Mens du trener, forbruker du karbohydrater, protein og væske. Karbohydratene er lagret som glykogen i musklene og omdannes til sukker for å gi muskelcellene rask energi. Proteinet du bruker, er selve muskelfibrene som blir slitt. Du bryter faktisk ned muskelvev under trening. Og vannet svetter du ut, og du bruker det til å forbrenne energi. Ganske umiddelbart etter at treningen er over, gjelder det dermed å tilbakeføre noe av det du har forbrukt under trening. Først drikke – drikk en halv liter vann rett etter trening. Så mat innen 30 minutter. På denne måten kan du bygge nytt og mer muskelvev, du kommer i væskebalanse igjen, og du får bygget opp glykogenlagrene dine slik at du er rede til ny trening ganske snart. Dette kalles restitusjon.

Tips

Disse tipsene gir deg både væske, protein og karbohydrat:

  • Smoothie, grovbrød og skinke
  • Banan, yoghurt og vann
  • Proteindrikk og mango
  • Sjokolademelk, knekkebrød og makrell i tomat Mengden må tilpasses ut fra hvor hardt du har trent.

En time eller to etter trening passer det med et godt middags- eller aftensmåltid med både karbohydrater (for eksempel poteter, søtpoteter, linser, rotgrønnsaker, pasta eller ris) og proteiner (fisk, kjøtt, soya eller egg).