Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Kryssallergi: Pollen, nøtter, frukt og grønnsaker

Kraftig pollenspredning kan være kjempeslitsomt. I de verste tilfellene må allergikere forbli inne med vinduene lukket. I fare for å utvikle kryssallergi, unngår man kanskje også frukter og grønnsaker. Er det lurt?

Kryssallergi: Pollen, nøtter, frukt og grønnsaker

Kryssallergi oppstår fordi noen av proteinene i pollen likner på proteinene i nøtter, frukt og grønnsaker. Immunforsvaret kan derfor tro at dette er pollen. På denne måten kan frukt og grønt gi pollenliknede allergi.

Symptomene er ofte kløe og hevelser i øyne, munn, nese, på lepper og i halsen. 

Pollenallergi kan være mer enn ille nok i seg selv. Derfor frykter spesielt mange allergikere kryssallergier, spesielt i pollensesongen. Men, fortvil ikke: Du kan trolig fortsette å kose deg med flere av regnbuens farger, til tross for at du har pollenallergi.

Her er noen spørsmål og svar om kryssallergi: 

  • Bjørkepollenallergikere reagerer hyppigst på hasselnøtt og eple, andre matvarer der kryssallergi kan forekomme er: pære, banan drue, tomat, paprika, gulrot, potet, mandel, valnøtt, paranøtter, aprikos, fersken, kirsebær, kiwi, moreller, nektarin, plomme, jordbær, selleri og potetskall når poteten skrelles.
  • Burotpollen er først og fremst et problem etter sommeren. Mat som ofte gir allergiske reaksjoner ved denne allergien er: banan, melon, paprika, gulrot, selleri, purre, grønne urter og solsikkefrø.
  • Gresspollenallergikere kan oppleve kryssallergi med appelsin, melon, bønner, erter, soya, linser, tomater, peanøtter, hvete, rug, bygg og havre.
  • Noen pollenallergikere får også uventede symptomer når de spiser rå eksotiske frukter.

Hvis du vanligvis får sterke reaksjoner på mat, er det lurt å teste ut matvarer forsiktig. Ta små biter, inntil du vet at du tåler matvaren.

I den verste sesongen kan du godt oppleve å reagere på enkelte frukter og grønnsaker, fordi de inneholder forbindelser som likner på pollenets proteiner. En slik allergi er gjerne sesongavhengig, og du er mest utsatt når pollensesongen står på. Det skal likevel nevnes at noen er plaget hele året også.  

 

Spis variert

Slutter man å spise frukter og grønnsaker helt, blir kostholdet også mindre variert. Det er ikke ønskelig. Derfor er det viktig å merke seg at man kan kryssreagere med en matvare, uten å reagere på andre matvarer i tillegg. Her må man prøve seg fram.

Det er uvanlig å reagere på alle næringsmidlene det er mulig å kryssreagere med. Det vil si at pollenallergikere gjerne kan spise nøtter, frukt og grønnsaker, dersom de ikke gir symptomer.