Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Stor tomatguide: Visste du dette om tomat?

Tomat er ikke bare tomat, det finnes utallige sorter i ulike farger og størrelser. Her får du oversikt over hvordan du kan bruke fem av de vanligste tomatsortene.

Stor tomatguide: Visste du dette om tomat?

Cherrytomat

Cherrytomat er den perfekte snackstomaten! Den er liten og rund, med mye sødme og syre, og en konsentrert tomatsmak. Dette gir en smakseksplosjon i munnen. Cherrytomaten er nydelig å spise som den er, i tillegg egner den seg ypperlig i salater og som ovnsbakt tilbehør til kjøtt og fisk. Visste du at cherrytomaten er perfekt å lage tomatsaus av? Bruk gjerne tomater som har begynt å bli litt rynkete til å lage en lynrask pastasaus med masse god smak.  

Det finnes både gule, grønne og oransje cherrytomater, og du får cherrytomater med og uten kvist. Cherrytomat på kvist har en enda mer intens tomatsmak, fordi den har modnet på kvisten. I tillegg fungerer kvisten som en liten niste for tomaten, og gjør at den fortsatt får litt næring når den ligger i skålen.

Tips! La cherrytomatene beholde hamsen på, da får den lenger holdbarhet.

Rund tomat

Den runde tomaten er den eldste tomatsorten i Norge. Den selges ofte i løsvekt, og kan være litt lysere rød i fargen enn andre tomater. Den runde tomaten er mild og frisk i smaken, inneholder litt mer vann og har noe mindre sødme enn andre tomater.

Den runde tomaten smaker godt naturell, i skiver på brødskiva eller som tilbehør til for eksempel omelett eller pai. Et lite dryss salt og pepper fremhever den gode tomatsmaken.

Tips! For å få frem enda mer sødme, kan du bake den runde tomaten i ovnen. Ovnsbakt, rund tomat er fantastisk å bruke til å lage tomatsuppe.

Klasetomat

Klasetomat er samme sort som rund tomat, men den har modnet på kvisten. Det gjør at klasetomaten utvikler både en dypere rødfarge, og mer sødme. Klasetomat er en saftig, aromatisk tomat, med god og tydelig tomatsmak. Tomater som høstes på kvist smaker mer fordi de får ekstra næring fra kvisten. Behold kvisten eller hamsen på så lenge som mulig. Når du fjerner hamsen blir tomatkjøttet eksponert for oksygen, noe som gjør at holdbarheten forringes. Klasetomaten er veldig anvendelig, og kan spises naturell på brødskiva og i salater, og varmebehandlet i saus og supper.

Tips! Oppbevar klasetomaten med kvisten på, da forlenges holdbarheten og den smaker enda bedre.

Mini plommetomat

Mini plommetomat er kanskje den mest anvendelige av alle tomatsortene. Den har en mild og rund smak, og et fast fruktkjøtt. Den inneholder lite vann, som gjør den svært egnet til å ha i salat og caprese, og andre retter som ikke skal bli for fuktige. Mini plommetomat kan variere litt på smak, noen sorter har mer sødme enn andre. De varierer også litt i størrelse, de største mini plommetomatene har litt mindre krønsj enn de små. Du får både røde og oransje mini plommetomater.

Tips! Stek mini plommetomater hele i panna sammen med litt løk og provencekrydder, så har du en deilig kveldsrett, eller enkelt tilbehør til middagen. 

Bifftomat

Bifftomaten har fått en renessanse, og blir stadig mer populær på middagsbordet. Det er den største tomatsorten, og har en mild og aromatisk smak. Den blir ekstra sødmefull og god hvis den blir varmebehandlet, enten ovnsbakt eller stekt i panne eller på grillen. Bifftomat er verdens enkleste tilbehør til kjøtt eller fisk. Del den i to, stek eller grill den kjapt, strø over litt salt og pepper – enkelt og kjempegodt! Bifftomat egner seg også veldig godt som skivet tilbehør på hamburger, eller på en brødskive med litt salt.

Tips! Bifftomaten er saftig, så du må passe på når du griller den, så ikke tomatsaften renner ned i grillen og tar fyr.