Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Tomatparadiset på Hanasand gård

Visste du at det finnes både oransje, grønne, gule, røde og stripete tomater? På Hanasand gård i Ryfylke dyrker ekteparet Stig Jakob og Monica Hanasand stadig frem nye tomatsorter.

Tomatparadiset på Hanasand gård

–  Vi blir aldri lei av tomater, selv om vi jobber med dem hver dag, forteller ekteparet Stig Jakob og Monica Hanasand på Hanasand gård i Ryfylke.

De er en av Norges største tomatprodusenter, og leverer ferske tomater til både butikker og restauranter i hele landet.

–  Tomaten er så allsidig og kan brukes til nesten alt. Jeg elsker å steke småtomater med litt løk og krydder til kveldsmat, og å lage bruschetta på fredagene. Da er det helg! forteller Monica.

Stor interesse for tomater

Tomateventyret på Hanasand gård startet i 1936, da farfar Hanasand sådde de første tomatplantene på familiegården ytterst på Rennesøy. Da var det kun den runde tomaten som ble dyrket i Norge. Det var først etter at Stig Jakob hadde overtatt driften at sortimentet ble utvidet, først med cherrytomat i 2009, og siden har det kommet til mange flere sorter.

I år dyrker de 75 forskjellige sorter av store og små tomater, men aller mest av tomatfavorittene plommetomat, mini plommetomat, cherrytomat, klasetomat og bifftomat, for å nevne noen. De aller fleste er røde, men de dyrker både oransje, gule, grønne og stripete tomater.

–  Noe av det som driver oss er å teste ut nye sorter, slik at folk kan få tilgang til nye og spennende tomatsmaker, forteller Stig Jakob. Hvert år reiser han eller kona til ulike frømesser for å lete etter nye tomatsorter som smaker godt, har god holdbarhet og som leverer raust med tomater gjennom hele sesongen.

–  I år tester vi faktisk ut en mørkerosa tomat som jeg fant på en studietur til Berlin. Det blir spennende å smake når den blir moden, sier Monica entusiastisk.

Tomater som snacks

De siste årene har det skjedd en endring i folks holdning til tomat, mener ekteparet. Folk har fått øynene opp for at en tomat ikke bare er en tomat, og etterspørselen etter nye sorter har økt.

–  Vi får mange tilbakemeldinger om at folk synes det er gøy å eksperimentere med nye tomatsmaker og nye farger. Særlig foreldre kjøper de små, søte tomatene for å gi dem til ungene som snacks, forteller Monica.

Biologisk drift

I de store drivhusene på Hanasand gård står de frodige tomatplantene på rekke og rad. Det tar cirka åtte uker fra tomatplanten blomstrer til tomatene er modne. Tre ganger i uka høstes tomatene gjennom den norske sesongen, som varer fra mars til midten av desember.

–  Vi dyrker biologisk, som betyr at vi bruker nyttedyr istedenfor sprøytemidler for å bekjempe midd og andre insekter som kan skade tomatene, forteller Stig Jakob.

I tillegg bruker de regnvann, som de renser og resirkulerer, tar vare på overskuddvarmen og har tiltak som hindrer utslipp av CO2.

–  Vi ønsker å produsere sunne og gode råvarer på en klimavennlig måte. Vi jobber målrettet for å drive bærekraftig tomatproduksjon, sier Stig Jakob.