Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Hjemmelaget babymat

Når barnet ditt er rundt seks måneder gammelt, er det klart for å begynne med fast føde.

Hjemmelaget babymat

Noen barn har kanskje fått smakebiter før dette, men du bør ikke vente særlig mye lenger enn seks måneder med å introdusere mat. Barnets behov for energi (kalorier) og jern er nå større enn hva morsmelken eller morsmelkserstatningen alene kan gi. Det betyr at den faste føden du etter hvert gir, bør være både energi- og jernrik.

Mange lurer på hva den første maten skal være. Grøt? Potetmos? Most banan? Uansett hva du velger, vil det i den første tiden kun dreie seg om små smaksprøver, kanskje så lite som en teskje. Barnets tunge er ikke vant til å jobbe med mat enda, og vil automatisk gjenta sugebevegelsene, og dermed skyves maten ut igjen. Det betyr slett ikke at barnet ditt ikke liker det du serverer! Valgte du å starte med most banan, holder du deg til å servere denne «retten» i tre-fire dager. Deretter kan du prøve med noe annet, gjerne en jernrik grøt uten sukker.

Etter hvert som barnet ditt blir en mer erfaren spiser, kan du utvide repertoaret med blandede retter, som kvernet kylling med ris og gulrot, dampet laks med tomat og potet, eller grønnsakslapskaus med kalvekjøtt. Velg rene råvarer av den aller beste kvalitet, og vask og rens grønnsakene grundig før du tilbereder maten. I den første tiden kan du godt mose alt med stavmikser, bruk lite kokevann, ikke noe salt og spe gjerne retten med morsmelk eller morsmelkerstatning. Det øker næringsinnholdet, samtidig som det er en kjent smak for barnet. Tilsett en liten teskje god olivenolje til en ferdig hjemmelaget middagsporsjon på ca. 1 dl. Dette sikrer at energiinnholdet er best mulig.

Fra 7-8-månedersalderen begynner barnet å bli interessert i større biter av mat, slik som brødbiter med smørepålegg. Bruk gjerne bananskiver, jordbærbiter, potetbiter eller godt kokte gulrotbiter til fingerteknikktrening, la barnet plukke maten i seg! Det blir ofte en del grising og søl, men det må til. Pass bare på at barnet aldri spiser alene, og at maten er bløt og lett å svelge, slik at det ikke setter seg i halsen. Vent derfor med hele druer, hele nøtter og harde biter av frukt og grønnsaker til barnet er litt større og bedre behersker spiseteknikkene.

Legg vekt på grønnsaker i middagene du serverer, enten det er most til puré, men også når barnet etter hvert er klar for mer grovhakkede eller findelte gryteretter. Berik tomatsausen du skal ha på fullkornspastaen med revne rotgrønnsaker, løk, hvitløk og urter – det blir en smakseksplosjon for barnet ditt – og salt er fullstendig unødvendig!