Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Vitamin K, det glemte vitaminet

Inntil for få år siden var vitamin K ansett som et nokså kjedelig fettløselig vitamin. Tilsynelatende hadde det ikke så mange oppgaver i kroppen, og alt tydet på at vi fikk behovet vårt dekket fra kosten. Men så dukket det opp nye data.

Vitamin K, det glemte vitaminet

Vitamin K har viktige funksjoner i kroppen, spesielt relatert til:

  • Beinvev - oppbygging av beinvev krever tilstedeværelse av vitamin K
  • Blodlevring: Vitamin K bidrar til normal blodlevring

Det viser seg at vitamin K samarbeider med ulike celler som produserer viktige proteiner. Uten vitamin K blir ikke proteinet korrekt dannet, og da kan det heller ikke gjøre jobben sin i kroppen. Dette er tilfellet når det gjelder å danne de proteinene som får blødninger til å stoppe, og det er også tilfellet når det kommer til å danne de proteinene som bygger kalsium inn i skjelettet vårt. Dermed er det ikke så underlig at lavt vitamin K-inntak kan få konsekvenser i form av et svekket skjelett. Flere forskere ser nå på muligheten for at et litt for lavt K-vitamininntak kan være én forklaring på vår høye forekomst av beinskjørhet. 

K-vitamin finner du mye av i en rekke grønne bladgrønnsaker som for eksempel brokkoli, kål, spinat og mørkegrønne salatsorter. Innholdet i grønnsaker er som regel over 100 µg/100 gram. Kalvelever og egg er også relativt K-rike. 

Marevan, warfarin og vitamin K

For deg som bruker blodfortynnende midler, er det viktig å ikke spise mye av de grønnsakene som er rike på vitamin K. Grunnen er at K-vitaminet vil motvirke effekten av medikamentet du tar. Spinat, mangold, grønnkål, brokkoli, bladpersille, kruspersille og mørkegrønne bladsalater bør unngås.