Bama

Førstehjelp på kjøkkenet

Av og til går alt galt: potetene svir seg, sausen blir klumpete og grønnsakene er for salte. Vi gir deg de beste rådene for et vellykket laget måltid, til tross for små glipp underveis!

Svidde poteter, grønnsaker eller grøt 

Hvis maten svir seg i bunnen av en gryte, er det om å gjøre å redde så mye av innholdet som mulig, samtidig som den svidde smaken ikke trenger gjennom hele retten. Fjern den svidde gryten fra komfyren og sett den i kaldt vann i kjøkkenvasken, det stopper videre fastbrenning i bunnen. Husk grytekluter! Ikke rør nedi gryten, bare anta at det som er på bunnen, er tapt. Bruk sleiv og løft ut den ikke-svidde maten over på en tallerken. Smak på maten. Er det fortsatt en svidd smak, kan du dekke tallerkenen med et fuktig klede og la det hele stå en halv time. Smak igjen. Er det spiselig – hurra! Er det en for gjennomtrengende svidd smak, er det dessverre ikke noe å gjøre lenger. 

Brent suppe

Stopp å røre i suppen så snart du kjenner en brent lukt fra gryten. Ta gryten av varmen og hold den på skrå i rennende, kaldt vann i ett minutt så utsiden av kjelen avkjøles. Hell forsiktig suppen over i en annen gryte – overfør kun det som er øverst i gryten, la minst et par desiliter bli igjen oppå det som er brent. Sett den nye gryten på ovnen på lav til middels varme, tilsett 2 dl vann eller kraft for å tynne ut suppen og kompensere for det som ble igjen i den svidde gryten. Tilsett en hel skrelt, rå potet til suppen, kok opp og la den koke med videre. Krydre ekstra med frisk hvitløk, løk og paprika – ta det som passer til suppen. Du kan evt også reparere med en spiseskje eddik eller sennep for å dekke over den svidde smaken. Kok i 15-20 minutter etter redningsaksjonen ble iverksatt, ikke gå fra gryten! Om det fortsatt smaker svidd, kan du tilsette ekstra røykaroma for å få et barbecuepreg på suppen, heller enn at det smaker av uhell. Husk å ta ut poteten før servering! 

Klumpete saus eller suppe

Ikke alle er like gode som mesterkokkene til å lage perfekte, slikeglatte sauser og supper. Står du overfor en klumpete, men god versjon, er det bare å sile suppen eller sausen over i en ny gryte. Klumpene blir igjen i silen, og du kan jobbe videre med en klumpefri rett. 

For mye salt 

Er gryteretten eller suppen blitt for salt? Ingen fare, så lenge du har en potet! Skrell den, kutt den i middels store terninger og tilsett til gryten. Poteten vil trekke til seg en god del salt mens retten småkoker videre. Du kan også ”utvide” retten litt ved å tilsette noen hakkede tomater, litt yoghurt eller en dæsj sherry – velg det som passer til retten.