Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Matsvinn

Alle BAMAs avdelinger har handlingsplaner mot matsvinn.

Matsvinn

I Norge kaster hver eneste nordmann i snitt over 40 kg mat hvert år. Brød, frukt og grønt utgjør den største andelen. Globalt havner ca. 30-40 prosent av all frukt og grønt som produseres aldri i en munn. BAMA signerte bransjeavtalen med myndighetene i 2016, der vi forplikter oss til å halvere matsvinnet innen 2030, noe vi mener vi skal klare innen 2025.

Formålet med avtalen er å fremme bedre utnyttelse av ressurser og råvarer gjennom forebygging og reduksjon av matsvinn i hele verdikjeden. Ved å måle og føre statistikk over all mat som kastes i virksomheten, vet vi hele tiden hvordan vi ligger an. Og vi på god vei. Fra 2016 til 2021 reduserte vi eget svinn med 40%. Det har vi klart ved å jobbe systematisk med nye tiltak og skape en bevisstgjøring om at det verken er bra for miljøet eller lønnsomt å kaste mat.

Ett eksempel er råvarer som er snåle i form eller størrelse. De selges heller til nedsatt pris enn at de kastes. I tillegg benyttes en del av de snåle grønnsakene til ferskforedling i industrien. Det er god ressursutnyttelse i praksis, og hvert år foredler vi flere tusen tonn snåle grønnsaker til nye, velsmakende produkter, som blant annet kålrotstappe, potetmos og gratenger.

BAMA har også avtale med Matsentralen, en organisasjon som jobber for at mennesker i utfordrende livssituasjoner skal få spise seg mette. Matsentralen mottar gratis overskuddsmat fra ulike aktører i matbransjen, og BAMA leverer frukt og grønt fra de fleste avdelingene rundt omkring i landet. I 2021 startet Matsentralen prosjektet Matsentralen primær. Her henter de mat direkte fra noen av våre pakkerier. Med dette har vi økt samarbeidet vårt, og resultatet er at vi i 2021 ga mer enn 600 tonn mat til Matsentralen. Dette utgjør 15 % av den totale mengden Matsentralen deler ut.

Det meste av BAMAs svinn går til dyrefôr, noe vi anser som en god råvareutnyttelse. Øvrige svinnandeler går ellers til biogass og kompostering, mens minimalt går til forbrenning.

BAMAs mål er å redusere matsvinnet med 50 % fra 2016 – 2025, samt sørge for at 0 % av matavfallet går til forbrenning.