Bama

Antioksidanter – kroppens antirustbehandling

De siste årene har det vært spesielt stor oppmerksomhet rundt antioksidanter. Dette er naturlige stoffer som kroppen lager selv, eller som vi får i oss fra frukt, grønnsaker, bær og nøtter.

Antioksidantene har funksjoner som først og fremst er knyttet til kroppens forsvarsmekanismer, der de direkte eller indirekte uskadeliggjør kreftfremkallende og celleødeleggende stoffer (såkalte frie radikaler) og reparerer skader som er forårsaket av disse. I tillegg vil noen antioksidanter forhindre at fettet i overflaten av cellene våre harskner. Dette gjør at cellen er motstandsdyktig mot stoffer som ellers kunne trengt seg inn og skadet arvestoffet i cellekjernen.

Noen antioksidanter er vitaminer, andre er sporstoffer og atter andre er såkalte flavonoider eller sterke fargestoffer. De mest beskrevne og studerte stoffene er vitamin C, vitamin E, betakaroten i gulrot og søtpotet, lykopen i tomat og vannmelon, resveratrol i røde og blå druer, antocyaniner i blåbær og granateple, quercetin i rødløk, lutein og zeaxantin i mais, katekiner i grønn te, sporstoffet selen og Q10.

Fargerikt og variert

Naturen er så finurlig innrettet at det ikke er én enkelt frukt eller grønnsak som gir deg alt du trenger. Prøv å spise variert. Kombiner en rekke ulike grønnsaker, frukter og bær, og du får det beste forsvaret kroppen kan ønske seg. De aller mest fargesterke fruktene, bærene og grønnsakene er gjerne også aller mest rike på aktive plantestoffer.