Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Tomat er ikke bare tomat

Fra små søte til store saftige – Her får du oversikten over ulike tomatsorter, hva de smaker, hvorfor de er bra for deg, og hva de kan brukes til.

imagelarrw.png

Lær mer om tomat av Europamester i Bocuse d'or Christian André Pettersen 

Hvem lager den beste retten med tomat? 

Cherrytomat

Cherrytomaten har en søt, aromatisk og kraftig tomatsmak. Perfekt som snacks, men egner seg også ypperlig i salater, ovnsbakt som tilbehør til middagen, eller til tomatsaus. Ved varmebehandling kommer sødmen ekstra godt fram.

Hvor fort kan man lage en pasta pomodoro?

Rund tomat

Den runde tomaten har en mild og frisk tomatsmak, og er svært anvendelig! Bruk den i salaten, på brødskiva, i en omelett, eller bak den i ovnen før du mikser den til en nydelig tomatsuppe.  

Smaker de forskjell med bind for øynene?

Klasetomat

Klasetomatene minner om den runde tomaten, men ettersom den høstes og selges med kvisten på, får den en ekstra tydelig tomatsmak. Lag en deilig tomatsalat eller bruk den varmebehandlet i saus eller supper. 

Se Christer besøke Stig Jakob på Hanasand gård.

Mini plommetomat

Mini plommetomat er en svært anvendelig tomatsort. Den har en tydelig tomatsmak, og kan variere noe i syre og sødme. Den inneholder lite vann, som gjør den spesielt egnet til å ha i salat og caprese, og andre retter som ikke skal bli for fuktige. 

Bifftomat

Bifftomaten har en mild og aromatisk smak, og blir ekstra sødmefull når den varmebehandles. Den egner seg kjempegodt på grillen, eller som topping på hamburgeren. 

Se hvordan du lager disse deilige rettene sammen med Christer Rødseth!