Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Dette er årets store plantebaserte trend

Blikket vårt vender østover når vi lar oss inspirere til årets store plantebaserte trend.

plantebasert trend mezze

Flere velger grønt, og plantebasert mat har aldri vært mer populært. Internett bugner av inspirasjon og oppskrifter som gjør det lett å lage god plantebasert mat, og interessen bare vokser. For å finne smakfull inspirasjon til plantebasert mat vender stadig flere blikket mot Midtøsten.

Hva er mat fra Midtøsten?

Mat fra Midtøsten og Nord-Afrika har mange fellestrekk, og flere av rettene fra Midtøsten overlapper med mat fra Middelhavet, men med store geografiske variasjoner. De aller fleste rettene har du sikkert hørt om fra før, som hummus, pitabrød, couscous og falafel. I rettene fra Midtøsten brukes det mye persille, honning, aubergine, tomater, kikerter og spisskummen.

En av grunnene til at mat fra Midtøsten blir stadig mer populært er det store utvalget av smakfulle og plantebaserte retter – særlig når det kommer til mezze.

Mezze

Mezze kan nesten kalles Midtøstens tapas. Det er en måte å dele maten på, der maten serveres midt på bordet, og spises med fingrene. På bordet finner man både varme og kalde retter, som grillede grønnsaker og belgfrukter, frukt og grønnsaksbaserte dipper som hummus og muhammara, som serveres med godt brød til. En populær rett er köfte, en tyrkisk kjøttbolle (eller vegobolle!) som enkelt kan lages med godt krydret VegMe vegodeig i stedet for kjøttdeig. Oppskriften på vegetarisk köfte finner du under.

Server vegetarköfte med gode oliven, hummus, ferske fiken, tomat- og persillesalat og couscous, så har du et mesterlig mezze-måltid klart til selskapet.

VegMe Mezze

Vegetarisk köfte
10-12 köfter

Du trenger:

400 g VegMe Vegodeig
30 g cashewnøtter
0,5 sjalottløk
2 ss bladpersille
30 g brødrasp/griljermel
1,5 ts malt allehånde
1 ts chilipulver
0,5 ts malt kanel
1 ts salt
0,5 ts svart pepper
Olivenolje

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 200 grader, over- og undervarme.
2. Smuldre opp VegMe Vegodeig i en bolle. Finhakk cashewnøtter, sjalottløk og bladpersille og tilsett i deigen. Vend inn brødrasp, allehånde, chilipulver, kanel, salt og pepper. Bland ingrediensene godt sammen og form deigen til avlange «kjøttboller» på grillspyd. Finn frem en ildfast form og dryss over olivenolje. Legg grillspydene over i formen. 
3. Stek köftene midt i ovnen til de er gjennomstekte eller nesten gjennomstekte, 20-30 minutter, avhengig av hvor store köfter du lagde.
4. Server köftene med ønsket tilbehør, gjerne tomat og agurksalat eller grillet aubergine med kikerter.

Relaterte produkter