Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Vår historie

VegMes historie startet med en kreativ familie med stor interesse for plantebasert og smaksrik mat. Dette kombinert med genuin begeistring for innovasjon og utvikling, førte til suksess.

Vår historie

Pia, Lasse og Hampus Schönemyr har til sammen en lang og bred bakgrunn fra restaurantbransjen, og i 2014 startet familiens spennende reise mot det vi i dag kjenner som VegMe. Målet deres var hele tiden å få flere til å oppdage fordelene med plantebaserte proteiner.

Det begynte med familiens kaldrøkte smør, som de solgte i liten skala til Grand Hotel og Mathias Dahlgren, svensk verdensmester i gastronomi. Men en januardag var det storm på Ingarö, familiens bosted i Stockholms skjærgård. Dette gjorde at den vanligvis enkle prosessen med å kaldrøyke smøret ikke fungerte som den skulle.

Ny metode for god smak

På grunn av stormen gikk ikke røyken dit de ønsket, men så fikk de øye på en gammel kompressor som hadde stått ubrukt på tomta i flere år. De valgte å bruke kompressoren til å suge inn røyken og deretter blåse den ut igjen i plastspannet med smøret.

Denne metoden for å kaldrøyke smør ble tatt med videre, og de testet den både på vann og rapsolje med hell. Metoden fikk navnet Äkta Rök® og er en unik smakstilsetningsmetode.

Du kan lese mer om dette her

VegMes unike smakstilsetningsmetode heter Äkta Rök®.

Senere ble dette en naturlig ingrediens i jakten på den ettertraktede umami-smaken og gode tyggemotstanden i VegMe-produktene. Umami er vår femte smak, i tillegg til grunnsmakene søtt, salt, syrlig og bittert. Den er egentlig ikke så mye mer mystisk enn de andre smakene, men den kan være vanskeligere å beskrive.

Søtt og umami er begge deler smaker vi liker fra vi blir født, mens vi må venne oss til å like surt og bittert. Ofte kan smaken av umami forveksles med salt, men den inneholder flere nyanser. Tenk på det som en stor smak som fyller munnen, slik som når du spiser tomat, parmesan eller soyasaus.

Mat er kjærlighet

I dag skjer denne prosessen i «Smakskjøkkenet» vårt på Ingarö utenfor Stockholm. Det er der VegMe ble til, gjennom endeløse timer med kreativitet og eksperimentering i jakten på nye matinnovasjoner. For oss er mat kjærlighet og glede, og smak og kvalitet har hele tiden vært hovedfokus i «Smakskjøkkenet».

Vi bruker i hovedsak soya-, solsikke- og erteproteiner i våre produkter, men også økologisk quinoa. Stadig er vi på utkikk etter nye klimasmarte proteinalternativer.

Smakene er unike og tydelige, og VegMe-deigen har «lurt» mange dyktige kokker, som har forvekslet den med kjøttdeig i blindtester. Dette er et resultat av at smakene i flere av produktene er homogeniserte, noe som innebærer at smakstilsetningen ikke bare brukes som marinade på utsiden, men trekker inn i hele produktet.

Men det viktigste for oss er ikke å lage plantebaserte proteiner som smaker som kjøtt. Vårt ønske er å lage gode kvalitetsprodukter som gjør det enklere for både unge og gamle, familier og studenter å spise flere plantebaserte middager både til hverdags og fest. 

Bærekraftig valg

Vegoboller i brun saus fra Thegingerwithspice

Hovedårsaken til at mange velger plantebaserte produkter, er at produksjonen av disse i all hovedsak har et mye lavere klimaavtrykk enn kjøttproduksjon, ifølge Forskning.no. Fremtiden i våre hender har også laget en matvaretabell der du selv kan sjekke hvilken mat som kommer best ut av hensyn til klimaregnskapet.

Målet for VegMe har hele tiden vært at vegetarmat skal være smaksrikt og enkelt å tilberede. Dette gjør det lettere for flere å velge plantebasert, og på den måten bidrar matvalgene våre til en mer bærekraftig verden.

Vi ønsker å tilby ferske, smaksrike plantebaserte proteinalternativer. Smakene kan likes av alle, og dette har vært viktig for oss helt fra begynnelsen.