Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Bakt pastagrateng

Bakt pastagrateng er en enkel og smakfull hverdagsmiddag. Smaken kan du lett tilpasse ved å tilsette litt ekstra chili eller pepper.

 • 4 porsjoner
 • 45 minutter
 • Lett
Bakt pastagrateng

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • 300 g tørr pasta
  • 1 stk. gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 300 g vegme deig
  • 800 g tomater
  • 2 stk. mozzarella, fersk
  • 1 dl basilikum
  • 3 ss vanlig olivenolje
  • salt og pepper*, etter smak
  • 2 ss
  • *ikke næringsberegnet
 • Til servering

  • bladsalat*
  • cherrytomater*
  • agurk*
  • balsamicoeddik*
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

 1. Forvarm ovnen til 200 grader, over- og undervarme.
 2. Tilbered pasta etter anvisning på pakningen.
 3. Finhakk løk og hvitløk, og sett til side. 
 4. Varm opp en stekepanne med olje og stek VegMe vegodeig i ca. 2 minutter. Tilsett løk og hvitløk og fres i ytterligere 2 minutter. 
 5. Ha i hakkede tomater og balsamicoeddik. La småkoke ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
 6. Skjær mozzarella i skiver, og sett til side. 
 7. Vend den kokte pastaen inn i sausen. Finn frem en ildfast form og legg i pastaen, mozarellaen og basilikum. 
 8. Stek på miderste rille i ca. 20-25 minutter, til osten er gyllen og fin.
 9. Server med frisk salat til.

Produkter i denne oppskriften

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 1447,33 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 343,52 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 8,44 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 1,13 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 55,46 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 3,34 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 3,91 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 9,46 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Vitamin B1 (tiamin) 0,18 mg (16% *)

Tiamin bidrar til normal energiomsetning Tiamin bidrar til nervesystemets normale funksjon Tiamin bidrar til normal psykologisk funksjon Tiamin bidrar til hjertets normale funksjon Altså: B-vitaminet tiamin jobber i hovedsak med forbrenning av de energigivende næringsstoffene, i tillegg til å være viktig for nervene våre.

Fosfor (P) 146,63 mg (20% *)

Fosfor bidrar til normal energiomsetning, til cellemembranenes normale funksjon og til å opprettholde normale knokler og tenner. Altså: Mineralet fosfor utgjør sammen med kalsium og magnesium de viktigste bestanddelene i skjelettet vårt. Det har også andre oppgaver på cellenivå.

Kobber (Cu) 0,2 mg (20% *)

Kobber bidrar til normal energiomsetning, og også til nervesystemets normale funksjon. Kobber bidrar til normal hår- og hudpigmentering, normal transport av jern i kroppen og til immunsystemets normale funksjon. Kobber bidrar også til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Altså: Kobber er et mangfoldig sporstoff som har med hud, hår, motstandskraft og energi å gjøre.