Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Vegetarkarbonader med stekt løk

En klassiker på koldtbordet i vegetarisk versjon.

 • 4 porsjoner
 • 30 minutter
 • Lett
Vegetarkarbonader med stekt løk

Velg antall porsjoner

Ingredienser

 • Vegetarkarbonader

  • 1 stk. gul løk
  • olje, til steking
  • 2 pakke vegme vegodeig
  • ½ tsk allehånde
  • ½ tsk
  • salt og pepper*, etter smak
  • persille
 • Stekt løk

  • 2 stk. gule løk
  • 1 tsk sukker
  • olje, til steking

Slik gjør du det

 1. Finhakk løk. Varm opp en stekepanne med olje i på middels varme.  Brun løken lett i pannen til den er blank og myk. Sett til side.
 2. Smuldre VegMe Vegodeig i en bolle og kna inn stekt løk, malt allehånde, malt muskat, salt og pepper til en farse.
 3. Form farsen til karbonader og legg over på et fat.
 4. Varm opp en stekepanne med litt olje på middels varme. Stek karbonadene i 2-3 minutter på hver side til karbonadene har fått en gyllen overflate. Senk deretter temperaturen noe og la karbonadene steke under lokk i ytterligere 5-6 minutter, eller til karbonadene er gjennomstekte.
 5. Skjær løk i tynne ringer. Varm opp en stekepanne på middels varme med litt olje i. Fres løken til den begynner å bli blank og tilsett sukker mot slutten av steketiden. La surre til løken er myk og gyllen. Sett til side.
 6. Server de nystekte karbonadene med karamellisert løk og et dryss finhakket persille.

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 1247,41 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 298,71 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 16,16 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 1,05 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 10,91 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 7,61 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 9,43 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 22,83 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 1,05 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!