Blogg: Julepotet

Blogg: Julepotet

Poteten er et av våre mest trofaste og høyt elskede innslag på julebordet. Pinnekjøtt og lutefisk med ris og pasta blir liksom ikke helt det samme. Men den aller viktigste grunnen til at norske potetsorter havner på julefatet er at de i kombinasjon med de klimatiske forholdene her i landet tilsammen gir en fantastisk smaksrikdom, og sånt blir det julestemning av.

Det er kanskje ikke alle som går rundt og tenker på at bak potetnavn som Beate, Fjellmandel, Pimpernell, Asterix og Kerrs Pink skjuler det seg forskjellige egenskaper, smak og fargenyanser. Derfor er det også vanskelig å skulle velge seg en favoritt. Kanskje man rett og slett skulle hatt en liten potetsmaking, omtrent som man ville gjort med drikke til maten. Potetvalget kommer også an på hva poteten skal brukes til, for der noen egner seg ypperlig til lefsebaking er det igjen andre som er perfekte i stappa eller fløtegratinert.
Og lurer du fortsatt på hvordan man egentlig koker poteter riktig kan jeg fortelle deg at noen poteter er melne og skal nesten ikke kokes i det hele tatt – bare trekkes, mens de kokefaste derimot – ja de skal kokes.
Ingen er så brukbar som poteten, og hvilken sort som blir din julefavoritt er helt opp til deg.

Lise Finckenhagen

Lise Finckenhagen begynte hos Eyvind Hellstrøm på Bagatelle som 16-åring, og er i dag en populær formidler av kokekunst i VG, kokebøker og på TV.